Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Uredba o praćenju stakleničkih plinova, politike i mjera za njihovo smanjenje u RH E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 30 Srpanj 2012 11:48

Na sjednici Vlade održanoj prije nekoliko dana, donešena je Uredba o praćenju stakleničkih plinova, politike i mjera za njihovo smanjenje u Republici Hrvatskoj kojom se usklađuje hrvatsko zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU i ispunjenjem preuzetih obveza iz međunarodnih ugovora.

U cilju praćenja provedbe mjera smanjenja emisija stakleničkih plinova, prema Zakonu o zaštiti zraka potrebno je provoditi godišnje praćenje emisija stakleničkih plinova. Prikupljeni podaci koriste se za planiranje i vođenje politike i određenih mjera smanjivanja emisija i ublažavanja klimatskih promjena, izradu izvješća prema Okvirnoj konvenciji UN-a o promjeni klime, Kyotskom protokolu i EU, te za izradu dugoročnih i kratkoročnih projekcija stakleničkih plinova.

Kroz Nacionalni sustav za praćenje politike i mjera smanjenja emisija i projekcije uredbom se osigurava ispunjenje obveze ograničenja emisija do nacionalne godišnje kvote iz sektora koji nisu obuhvaćeni sustavom trgovanja (dio industrijskih procesa, uporaba otapala i drugih proizvoda, poljoprivreda, gospodarenje otpadom, kućanstva, promet itd.).

Ugovorom o pristupanju za Hrvatsku je određen postotak od 11%, što znači da se rast emisija iz navedenih sektora mora ograničiti za 11% do 2020. godine u odnosu na razinu iz 2005. godine. Uredbom je dana ovlast Ministarstvu zaštite okoliša i prirode da kontrolira ispunjenje obveze ograničenja rasta emisija, predlaganje mjera, te predlaganje prodaje, odnosno kupovine, emisijskih jedinica.

Nacionalna godišnja kvota i transakcije dijelom nacionalne kvote će se od 1.1.2013. godine bilježiti i obračunavati u Registru Unije.

 

Izvor: http://www.mzoip.hr/

Tags:     mzoip      staklenički plinovi      emisije      CO2      EU      Kyoto protokol
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?