Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Villa Vanda, Vukovar E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 25 Travanj 2012 19:52

Projektantski ured Hrastović inženjering u Vukovaru je projektirao energetski vrlo interesantnu vilu naziva Villa Vanda. Vila je možda najzanimljivija jer je, zbog niske potrošnje energije, uvrštena u GreenBuilding program Europske unije, a cijeli je koncept instalacije 18. travnja, u Masse centru u Frankfurtu, dobio nagradu GreenBuilding organizacije za najinovativniji projekt u 2011. godini.

Vila će imati funkciju hotela sa 40 ležaja u 13 soba, a projektirana je sa nekoliko izvora topline, pasivnim sustavom hlađanja i nizom dodatnih inteligentnih rješenja koja ju čine vrlo privlačnim niskoenergetskim projektom.

Osnovni izvor topline ovog sustava, koji će se prostirati na 550 m2, je sunčano toplinsko polje koje se sastoji od šesnaest toplinskih pretvorika projektiranih na maksimalnu popunjenost hotela. Kako bi se spriječilo pregrijavanja sustava projektiran je drain back sunčevog sustava kojim će se u cijevnu mrežu, ukoliko se ukaže potreba, propuštati glikolna smjesa.

Dodatni izvor topline je zemno kolektorsko hibridno polje izgrađeno od više slojeva cijevi sa stalnim navlaživanjem zemlje kišnicom putem drenažne mreže. Tijekom ljeta zemno polje koristiti će se za pasivno hlađenje objekta, pri ćemu se energija objekta prebacuje u podzemlje, a u zimskom razdoblju energijom zemlje zagrijavati će se objekt i sanitarna voda.

Villa Vanda

Mreža grijanja izvedena je klasičnim podnim grijanjem koje radi na niskim temperaturama prolaza vode iz strojarnice, a dodatno se koriste i ventilokonvektori za grijanje objekta. Svaka soba povezana je preko lokalnog kontrolera s centralnom regulacijom. Uz to, na prozorima će se nalaziti senzori koji kod otvaranja prozora tijekom zime zatvaraju dotok tople vode, a pametne kartice ulazom u sobu aktivirati će grijanje. Samom integracijom centralnih sustava koji upravljaju svim električnim uređajima biti će moguće ostvariti značajne uštede električne energije.

Dodatno, na parkiralištu  je predviđena izgradnja sunčanog fotonaponskog polja kojim će se napajati dizalica topline, a višak proizvedene energije prodavati će se u elektro-energetsku mrežu.

U izgradnju ovog jedinstvenog objekta u Hrvatskoj biti će uloženo četiri milijuna kuna, od čega su dva milijuna kuna osigurana kreditom HBOR-a.

Otvorenje hotela, i primanje prvih gostiju očekuje se već 18. studenog ove godine.

 

Izvor: http://www.hrastovic-inzenjering.hr/

Tags:     Vukovar      niskoenergetska gradnja      energetska učinkovitost      FN      pasivni sustavi      hotel      Villa Vanda
 
Komentari (1)
Još jedan Vukovarac gradi energetski učinkovitu zgradu, ali u Zagrebu
1Utorak, 15 Svibanj 2012 19:36
Damir Petrović
Informacije radi, izgleda da je nama Vukovarcima u krvi izgradnja energetski učinkovitih, naprednih objekata. Meni je trebalo 3 godine da ishodim dozvole u Zagrebu, a sada konačno gradimo prvu solarnu kuću u Zagrebu, u Đakovačkoj ulici. Zidovi su od YTONG-a, izolacija je debelih 14 cm na vanjskim zidovima (dakle, zidovi cca 45 cm), koeficijent prolaska topline vrlo niskih 0,169 W K/m2, a na krovu solarni paneli za grijanje tople vode. Svaki stan će, po prvi puta u Zagrebu, imati dva brojila vode, za toplu i hladnu! Više informacija na www.greenproject.hr

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?