Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

ICT-podržana integracija električnih vozila u energetske sustave s visokim udjelom obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 27 Siječanj 2012 00:20

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje 26. siječnja je održano uvodno predavanje o projektu pod nazivom "ICT-podržana integracija električnih vozila u energetske sustave s visokim udjelom obnovljivih izvora energije". Projekt, čiji je voditelj prof. dr.sc. Joško Deur, će biti financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ).

Prezentacija projekta bila je popraćena uvodnom riječi dekana Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof. dr.sc. Ivana Jurage, koji je istaknuo iznimnu važnost ovog projekta. U prvom dijelu prezentacije bilo je nešto više riječi o samim obnovljivim izvorima energije i njihovom skladištenju, te o vrstama hibridnih i električnih vozila i energetskom planiranju, odnosno mogućnosti poravnanja elektroenergetskog opterećenja i prednostima koje se, kroz vremenski distribuirani i koordinirani način punjena električnih vozila, mogu postići. Drugi dio prezentacije posvećen je samom projektu, njegovim ciljevima, metodologiji i daljnjem razvoju.

Riječ je o istraživanju kojim se želi pokazati kako upravljati električnim vozilima s ciljem povezivanja transportnog i energetskog sektora. Budući da su istraživanja u okolici Detroita pokazala da se u svakodnevnoj vožnji prosječno ne prelazi više od 50 kilometara te da se većina vozila veći dio vremena nalaze na parkiralištima hrvatski će znanstvenici proučavati mogućnost pohrane električne energije u baterije električnih automobila za vrijeme jeftinije noćne struje te korištenje te energije za vrijeme vršnog opterećenja oko podneva kad na poslu ta vozila uglavnom miruju. Time se ujednačava potrošnja i smanjuju pritisci u energetskom sustavu, pogotovo onome s intermitentnim obnovljivim izvorima energije a prodajom struje iz automobilskih baterija bitno smanjuje rok otplate još uvijek prilično skupih električnih automobila. Projekt je dobio mnogo pisanih potpora, između ostalog i Odsjeka za razvoj i planiranje danskog sveučilišta u Aalborgu gdje su zbog visokog udjela OIE u njihovom sustavu zainteresirani za nove znanstvene spoznaje u tom području.

ICT EV

Cilj projekta je razraditi realistički i probabilistički model transporta uz naglasak na informacijski dio između vozača, vozila i operatera, a to se planira ostvariti u nekoliko koraka:

  • postavljanje matematičkih modula električnih vozila i prikupljanje realnih podataka;

  • optimiranje podataka;

  • razvoj modela za energetsko planiranje;

  • simulacija flote probabilističkih modela;

  • proširenje IT alata za energetsko planiranje;

  • primjena optimiranog modela za predviđanje potrošnje i izrada pilot studije.

 

Projektni tim okuplja znanstvenike iz ACG i PowerLab-a, a snažan savjetodavni odbor čine: AVL-AST d.o.o., DOK-ING Automotiv d.o.o., Dubrovačka razvojna agencija d.o.o., Hrvatski Telekom d.d., Končar Institut za elektrotehniku, Konzum d.d. i HEP.

Vrijednost projekta iznosi 1 400 000 kuna, a očekuje se uspostavljanje bilateralne suradnje sa industrijom, doprinos domaćoj proizvodnji, edukacija u visoko obrazovnim institucijama, a moguće je i međunarodno širenje i suradnja sa Volvom i Jaguarom.

Tags:     Hrvatska      FSB      ICT      električna vozila      HRZZ
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?