Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Türanor - brod na solarnu energiju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 17 Kolovoz 2011 21:52

Türanor je navjeći svjetski brod (katamaran u ovom slučaju) koji za pogon koristi solarnu energiju.

Njegov potencijal je veliki, pošto bi mogao prikazati budućnost morskih putovanja. Katamaran Türanor (ime je inspirirano Tolkienovim Gospodarima prstena, a znači „snaga Sunca“) težak je 85 tona, a porinut je u sjevernoj Njemačkoj kod Kiela početkom travnja.

Vlasnik katamarana je Immo Ströher, a cilj putovanja je na solarnu energiju obići cijeli svijet. Türanor treba proći 63.000 kilometara, a samo putovanje bi trebalo trajati oko 160 dana. Inače katamaran ima samo dva članova posade, skipere Raphaela Domjana i Gerard d'Abovillea.

Türanor bi tokom putovanja trebao imati prosječnu brzinu od 7,5 čvorova, dugačak je 31 metar, a na svojoj palubi ima čak 600 kvadratnih metara fotonaponskih ćelija, te najveću svjetsku litijsku bateriju ispod palube. Katamaran je koštao oko 16 milijuna funti, a u slučaju nedostatka Sunca može 3 dana putovati prosječnom brzinom od 7,5 čvorova. Putovati će se ekvatorijalnim pojasom na kojem ima više dozračene Sunčeve energije.

Inače skipere će na putovanju navoditi francuski meteorolozi koji će ih savjetovati kako da plove kroz trenutačno najsunčanija područja.

Izvor: www.guardian.co.uk

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?