Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Da li će distribuirani solar bankrotirati elektroprivrede? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 01 Travanj 2011 19:26

Elektroprivrede su danas u sličnoj poziciji kao tiskani mediji u 2000., previše dugova u industriji spremnoj za velike poremećaje.

Tokom konferencije o inteligentnoj ekonomskoj infrastrukturi, Brad Tirpak, Upravljački partner u investicijskom fondu Locke Partners je upozorio da su elektroprivrede u potpunosti nepripremljene za nadolazeće poremećaje koji će unijeti jeftini, distrbuirani solarni sustavi kao što su i novine bile nepripremljene za dolazak interneta u 2000.

Gosp. Tirpak je povukao slijedeće paralele:

  1. Obje grane su dugo bile percipirane kao sigurni poslovi sa pouzdanim prihodima
  2. Obje su iskoristile te „pouzdane“ prihode kako bi povećale dugovanja
  3. Obje su pred poremećajima zbog tehnologije (internet, distrbuirana proizvodnja i efikasnost) koja ima potencijal da potkopa njihove poslove

 

Što se dogodilo novinama

Novine nisu nestale, ali im se naklada smanjila zbog čitatelja i oglasa koji su se djelomično prebacili na internet. Kada kompaniji opterećenoj dugom padne prihod, profit se automatski višestruko smanji, te da bi ostale solventne moraju dići cijene.


Slika: Stanje dionica novina

Povećanjem cijena, ponovno bi se zavrtio krug manjih prihoda, te su zbog toga mnoge novine bankrotirale. Na slici iznad se vidi da su mnoge novine koje nisu bankrotirale izgubile većinu svoje tržišne vrijednosti na burzi jer su sve više svojih prihoda morale iskoristiti za plaćanje duga.

Cijena fotonaponskih sustava

Gosp. Tirpak očekuje sličan slučaj i kod elektroprivreda. Kako solar postaje jeftiniji i postaje konkurentan, tako instalirana snaga sve brže raste.

Edward Fenster, Ceo SunRuna je čak prikazao situaciju takvom da nije potrebno smanjiti cijenu fotonaponskih panela da bi se dostigla konkurentnost solara sa konvencionalnim izvorima energije, nego je potrebno sniziti cijenu rada i smanjiti administrativnu proceduru kao što je slučaj u Njemačkoj i Japanu. Time bi cijena mogla pasti sa 5,5 dolara po vatu na 3,5 dolara po vatu čime bi povrat investicije bio 30 godina sa IRR-om (Internom stopom povrata) od 4%, pri  20% proizvodnji, i cijeni električne energije od 0,13 dolara po kWh. Kad se uzme u obzir inflacija, i vrlo vjerojatni pad cijene panela i drugih komponenti, IRR raste, te fotonaponski sustavi postaju još atraktivniji.

Što bi se moglo dogoditi elektroprivredama ?

Fotonaponski sustavi će vjeroajtno tokom idućih par godina postati konkurentni konvencionalnim izvorima kroz kombinaciju rasta cijena električne energije, povećanim povratom s obzirom na veličinu instalacije i jeftinijem trošku balansiranja sustava. Ako zbog toga počne pravi boom fotonaponskih instalacija hoće li to smanjiti prihode elektroprivrede, kao što je internet učinio novinama?

Tom Konrad misli da je analogija kriva zbog krivog poimanja prilagodljivosti distribuiranog solara i regulatornog okvira elektroprivreda. Regulatorne agencije elektroprivreda moraju osigurati potrošačima uslugu koja nije preskupa, a u isto vrijeme investitori moraju biti spremni dati svježi kapital za potrebna ulaganja. Kada bi brzo širenje fotonapona ugrozilo solventnost elektroprivreda, regulatorne agencije bi morale poduzeti korake da održe njihovu solventnost.  Gosp. Tirpak je to shvatio, ali je pretpostavio da bi agencije samo povisile cijenu električne energije što bi polučilo rezultat sličan onom koji se dogodio s novinama.Index članka
Da li će distribuirani solar bankrotirati elektroprivrede?
#2
#3
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?