Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Naknada za obnovljive izvore, DA ili NE? E-mail
Autor Goran Oreški   
Ponedjeljak, 14 Ožujak 2016 10:18

Zašto je krajnji kupac električne energije u Hrvatskoj obvezan plaćati naknadu za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju koja korist od toga? Još jedan parafiskalni namet i cijeđenje ionako praznih džepova gladnih umirovljenika i očajne radničke klase koja se bori za minimalac da bi otplatio par švicarskih kvadrata?

Naizgled iz natpisa medija to bi bio jednostavan zaključak, a nažalost ni Ministarstvo gospodarstva nije moglo devet godina suvislo objasniti potrošačima električne energije u Hrvatskoj čemu služi naknada za obnovljive izvore energije i kakvi se sve pozitivni učinci javljaju za krajnjeg potrošača, a da o tromom i monopolističkom HEP-ODS-u niti ne govorimo. Osim onog ekološkog učinka, tako dobro znanog kojeg svi volimo, ali nekako jako teško izdvojimo 3,5 lipe za čist zrak, vodu i zemlju, zatim imaginarnu energetsku neovisnost, investicije, radna mjesta, itd… za krajnjeg potrošača ipak je najvažniji učinak jeftinija električna energija. Da, jeftinija električna energija. Zvuči nevjerojatno. Više odvajam za obnovljive izvore, veći mi je račun za električnu energiju, a električna energija mi je jeftinija. Nelogično, ali istinito.

Naime obnovljivi izvori su najjeftiniji mogući energent, jeftiniji od ugljena, nafte, plina i nuklearne energije. Dolaze u različitim oblicima u neograničenim količinama i besplatni su. Sunce i vjetar su sveprisutni i uz današnju tehnologiju vrlo lako se pretvaraju u korisnu električnu energiju. Dakle, izvor energije je besplatan, lokalno prisutan i sve što je potrebno je uzeti poznatu tehnologiju i izvršiti pretvorbu u električnu energiju koju svi možemo koristiti iz misteriozne crne kutije koju zovemo utičnica.

Ako je energija besplatna zašto moramo subvencionirati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije? Energija je besplatna, ali tehnologija nije. Uređaji i oprema za pretvorbu energije su trošak koji si proizvođač električne energije moraju kroz neko realno vrijeme vratiti da bi imali interes ulagati u elektrane. Za hrvatske prilike uz postojeću makroekonomsku stabilnost i trošak kapitala da bi investicija bila interesantna za financiranje očekuje se minimalni povrat investicije od sedam ili eventualno osam godina. I tu nastaje problem. Uz proizvođačke cijene električne energije na tržištu od oko 0,30 kn/kWh povrat investicije u npr. sunčane elektrane je 15 do 20 godina. Takvu investiciju neće nitko financirati jer je upitno da li bi neto prihodi uopće pokrivali kamate na kredit, da ne govorimo o drugim rizicima na tako dugi vremenski rok, kao što su  promjena kamata, tečaja, porezne politike itd..

I što sad možemo učiniti? Da bi investiciju učinili interesantnom moramo skratiti vrijeme povrata investicije odnosno subvencionirati cijenu tako proizvedene električne energije na način da se investicija isplati za sedam do osam godina. To činimo tako da krajnji kupci plaćaju naknadu za obnovljive izvore, a onda iz tako prikupljene naknade, proizvođačima plaćamo uvećanu cijenu proizvedene električne energije. Nakon sedam, osam godina i povrata investicije u tehnologiju proizvođači još dvadesetak godina proizvode električnu energiju koja je vrlo jeftina. Takva vrlo jeftina energija na globalnom tržištu spušta cijene električne energije te krajnji korisnici imaju nižu cijenu električne energije nego što bi ona bila da nema obnovljivih izvora energije.

Zato veliko DA naknadi za obnovljive izvore jer je to najpametnije ulaganje u budućnost.

Goran Oreški, mag.ing.el.

Tags:     naknada      obnovljivi izvori energije      investicije
 
Komentari (1)
Aktualno Naknada za obnovljive izvore, DA ili NE?
1Petak, 29 Travanj 2016 17:20
Roman Olivari
...u principu ste dobro razlučili stvari što se tiče tehnologije ali šteta je da inžinjer piše o ekonomskom aspektu. Vi to ne možete razumjeti ni da hoćete. Naime obnovljivi izvori ne proizvode jeftiniju energiju (jedino je vjetar došao blizu klasičnim izvorima) niti nakon 7-8 godina, a tehnologija ima vijek trajanja 20 godina, već je poanta 'naknade' da potakne što više subjekata da nabave tehnologiju obnovljivih izvora energije (možete vi i na svojoj kući proizvoditi i prodavati) i time će tehnologija vremenom postati sve jeftinija i jeftinija (to se zove 'ekonomija skale') i nakon nekon vremena će proizvodnja struje preko obnovljivih izvora biti jeftinija od klasičnih. Zato taj proces treba financirati u ovoj fazi. Krajnji rezultat toga je da imamo što veći udio obnovljivih izvora kako bi imali:
1. što manji uvoz/ovisnost o stranim dobavljačima energenata,
2. cash flow unutar vlastite države (proizvođači-kupci-potrošači),
3. manje zagađenje i uništavanje okoliša,
itd.
Eto, to je to. Sa aspekta ekonomiste, kao bi i trebalo biti! :-)

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?