Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Obnovljiva obnova poplavljenih područja E-mail
Autor Zoran Kordić   
Srijeda, 11 Lipanj 2014 07:52

Neki izvori energije su kao sredozomne medvjedice, svi pričaju o njima, a nitko ih nije vidio. Da bi ih ugledali, potrebno je raskrčiti ili izbušiti mnoga prirodna bogatstva, kao što je primjer sa istraživanjem Jadrana. Obnovljive izvore energije svi vidimo, ali usprkos tome, njihov razvoj kod nas se i dalje svodi uglavnom na jedan izvor – energiju rijeka koje pokreću hidroelektrane.

Ali, nakon nedavnih poplava, imamo li pravo više nadati se dobroj hidrološkoj sezoni koja bi jače pokrenula proizvodnju iz velikih hidroelektrana?

Rijeke imaju svoje zakonitosti, a poplave, kao ova nedavna su najgori mogući scenarij za naseljeno stanovništvo. Pozitivan primjer kako u nesreći vidjeti priliku je dopis kojim su tri organizacije civilnog društva (Zeleni forum, Platforma 112 i Mreža za ruralni razvoj) pozvali na niskoenergetsku obnovu poplavljenih područja. Takva obnova podrazumijeva obnovu poplavljenih kuća od obnovljivih i biorazgradivih materijala (primjerice izolacija od slame, gline, ovčje vune) koji su lokalno dostupni (drvo, kamen). U dopisu zaključuju da ovakva obnova donosi brojne prednosti, od smanjene potrošnje energije (što vodi do manjih troškova za enegente), boljeg zdravlja ljudi koji borave u tim prostorima i pokretanje lokalne gospodarske aktivnosti.

U ovakvoj obnovi sigurno ima mjesta i za korištenje obnovljivih izvora jer sunčevi toplinski kolektori i sustavi grijanja na šumsku biomasu mogu odlično pokriti preostale potrebe za energijom u kućanstvima, a osim što su cijenom prihvatljivi, mnoge županije daju i poticaje za njihovo korištenje. Na taj način obnova ne bi bila samo niskoenergetska, već i obnovljiva.

Za jednostavne i praktične tehnologije kao što su sunčevi toplinski kolektori, Zelena akcija i Zelena mreža aktivističkih grupa već godinama organiziraju dvodnevne tečajeve za samogradnju, na internetu je objavljen i priručnik. Za malo složenije tehnolgije kao što su fotonaposnki sustavi potrebno je proći edukaciju koja se danas provodi u brojnim obrazovnim ustanovama, kao što je primjerice solarni edukacijski centar u Zadru. Umjesto grijanja na lož ulje, mnoga kućanstva prelaze na grijanje na pelete i drvnu sječku.

Ove i slične „niske tehnologije“ mogu značajno poboljšati kvalitetu življenja i smanjiti ovisnost o neodrživim izvorima energije. Ne samo to, ove tehnologije mogu potaknuti i razvoj domaćih proizvođača opreme takvih sustava, kao i lokalno zapošljavanje.

Udruženi, pojedinici mogu postati i zajednički vlasnici malo većih sustava i koristiti primjerice manje tokove i bivše mlinice kao male hidroelektrane (grad Pleternica u Slavoniji je vlasnik takve jedne male hidroelektrane koja opskrbljuje grad električnom energijom). Iskustva vani pokazuju da lokalno stanovništvo ima najvećih koristi od obnovljivih izvora kada se mještani udružuju u energetske zadruge i sami postaju (su)vlasnici elektrana na obnovljive izvore.

Sami ili udruženi, pojedinci mogu sami kreirati u kojoj će mjeri koristiti obnovljive izvore i na koji način. Put prema energetskoj neovisnosti je održiv scenarij kakav si poplavljena područja trebaju priuštiti, na korist svih mještana.

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?