Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Jedna osnovna škola u Kaštelima želi postati energetski neovisna E-mail
Autor Ivan Szekeres   
Ponedjeljak, 02 Prosinac 2013 14:11

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Energetska zadruga Kaštela pokrenuli su donatorsku kampanju po principu crowdfundinga s namjerom da se Osnovnu školu Ostrog u Kaštel Lukšiću, jednu od najljepših škola u Hrvatskoj i suosnivačicu Energetske zadruge Kaštela, učini energetski neovisnom.

U rujnu ove godine UNDP je raspisao natječaj kako bi pomogao energetskim zadrugama u provedbi projekata i na taj način ih praktički postavio na noge. Jedna od pobjednica natječaja je i Energetska zadruga Kaštela s projektom Energetski neovisne Osnovne škole Ostrog. Cilj ovog projekta je učiniti školu što više energetski neovisnom i istovremeno što više energetski učinkovitom, kako bi se postigle maksimalne uštede energije i značajan dio sredstava koja škola troši na energente usmjerio na podizanje kvalitete rada s djecom. U tom smislu sredstva od ostvarenih ušteda iskoristila bi se za opremanje škole nastavnom opremom i pomagalima. Istovremeno, kroz ovaj projekt djeca će na primjeru vlastite škole imati priliku učiti o zelenim tehnologijama i energetskoj učinkovitosti.

Osnovna škola Ostrog u Kaštel Lukšiću još je već pred trideset godina krenula u smjeru zaštite okoliša, još otkako je njihov školski botanički vrt proglašen zaštićenim spomenikom parkovne hortikulture i dan danas predstavlja jedini takav spomenik u Hrvatskoj. O školskom botaničkom vrtu i masliniku brine se Učenička zadruga koja proizvodi vlastito maslinovo ulje i rukom rađene predmete kao što su jastučići s lavandom. Od 1983. godine otkako je osnovana kroz učeničku zadrugu je prošao velik broj generacija stanovnika Kaštela.

Škola koja je odlučila sama krojiti svoju energetsku sudbinu

Svoju energetsku priču škola je započela ove godine u suradnji s UNDP-om kad je instaliran mali solarni sustav pod nazivom Solarni suncokret prvenstveno namijenjen edukaciji djece o primjeni obnovljivih izvora energije. Radi se o malom fotonaponskom sustavu snage 1 kW koji prati kretanje Sunca i na taj način povećava učinkovitost proizvodnje električne energije. Nažalost, ovaj sustav može zadovoljiti tek vrlo mali dio potreba za električnom energijom tako da škola, koja je ujedno i osnivačica lokalne energetske zadruge nije htjela stati samo na tome, već je uz pomoć Energetske zadruge Kaštela odlučila pokrenuti daljnje korake kako bi se ustanovilo koje je najbolje rješenje za njihovu energetsku neovisnost

U sklopu tehničke pomoći školi i energetskoj zadruzi do sada je napravljen energetski pregled škole, a tijekom posjeta predstavnika UNDP-a u studenom je održano predavanje i likovna radionica za djecu te prezentacija projekta za nastavnike. Kroz energetski pregled škole napravljen je niz prijedloga kako unaprijediti samu zgradu tako da bude energetski učinkovitija. Neki od najbrže isplativih uključuju zamjenu postojeće rasvjete, sanaciju i izolaciju krovišta te izolaciju vanjske ovojnice zgrade, ali i instalaciju fotonaponskog sustava na krov škole kako bi se iskoristila kvota predviđena novim tarifnim sustavom za objekte u vlasništvu lokalnih uprava i županijske samouprave.

Financiranje projekta kroz crowdfunding i direktne donacije

Jedna od posebnih zanimljivosti ovog projekta je nov i vrlo inovativan pristup financiranja projekta solarne elektrane koji još nije viđen u Hrvatskoj. Radi se o crowdfunding kampanji koja će se provoditi na dvije razine: donacijama lokalnog stanovništva u Kaštelima i široj regiji, te na razini čitave države i u međunarodnoj kampanji koju će provesti UNDP uz pomoć partnera na projektu i medija. Za donacije osim direktne uplate na žiro-račun škole predviđeno je otvaranje stranice na svjetski poznatoj crowdfunding platformi Indiegogo. Očekivani iznos koji bi osigurao postavljanje većeg solarnog sustava koji bi pokrio veći dio potrošnje električne energije u školi jest 100.000 kuna. Ako se putem ove kampanje prikupi veći iznos od planiranog, dodatna sredstva uložit će se u zamjenu rasvjete što u ovom trenutku predstavlja mjeru energetske učinkovitosti s najbržim periodom povrata i osigurati trajne uštede električne energije.

Početak donatorske kampanje predviđen je za 3. prosinca 2013.na GivingTuesday poznatiji i kao svjetski dan posvećen davanju svog doprinosa (lokalnoj) zajednici. Početak kampanje obilježit će se predstavljanjem projekta i dječjom predstavom u dvorcu Vitturiu Kaštel Lukšiću s početkom u 19 sati na kojoj će nastupiti i klapa Neverin, a očekuje se i nazočnost predstavnika grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije. Isti dan bit će službeno otvorena i Indiegogo stranica na kojoj će pojedinci iz Hrvatske i svijeta moći putem Interneta uplatiti svoje donacije.

Želite li se već danas uključiti u kampanju?

Iako je službeni početak kampanje tek za nekoliko dana, ukoliko se odmah želite uključiti u kampanju to možete učiniti već danas uplatom sredstava na žiro račun škole:

  • Broj računa: HR8123400091110051348 (Privredna banka Zagreb)
  • Adresa: Osnovna škola Ostrog, Put sv. Lovre 2, 21215 Kaštel Lukšić, Hrvatska
  • Opis plaćanja: Energetski neovisna Osnovna škola Ostrog (navesti datum uplate)

Osim ovim putem možete donirati i putem Indiegogo stranice gdje se također prikupljaju sredstva u istu svrhu.

Svaka vaša donacija malen je korak prema energetskoj neovisnosti škole i boljim uvjetima rada za nastavnike i djecu koji to doista i zaslužuju.

Tags:     Kašteli      osnovna škola Ostrog      solarni suncokret      energetska neovisnost      crowdfunding      UNDP      Energetska zadruga Kaštela      energetske zadruge
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?