Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Drugi broj info-letka projekta i-RESEV E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 06 Rujan 2013 13:40

Prošlog je mjeseca izdan i drugi broj info-letka o znanstveno-istraživačkim aktivnostima na projektu "ICT - podržana integracija električnih vozila u energetske sustave s visokim udjelom obnovljivih izvora energije" (i-RESEV).

i-Resev je trogodišnji istraživački projekt započet u siječnju 2012. godine, koji je poduprt od strane Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ). Osnovni cilj projekta je uspostaviti temelje za potpunu integraciju električnih vozila u energetske sustave zasnovane na obnovljivim izvorima energije upotrebom informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT).

i-RESEV

U drugom broju info-letka predstavljen je razvoj projekta od rujna 2012. godine do danas, održane aktivnosti, postignuti rezultati, te popis vezanih publikacija. Najveći naglasak stavljen je na međunarodnu ljetnu školu, SDEWES Special Session and Summer School, koja je organizirana upravo na temu projekta, a koju će voditi sami članovi projekta.

Međunarodna ljetna škola trajati će od 17. do 22. rujna, a dio je konferencije 2013 International SDEWES Conference, sponzorirane od strane UNESCO-a, koja će se ovaj mjesec održati u Dubrovniku. U sklopu konferencije članovi i-RESEV tima održati će predavanje pod nazivom Integrated Energy and Electric Vehicle Transport systems, dok međunarodna škola u cilju ima pružiti edukativnu platformu i forum kroz koji će biti više riječi o istraživanju i razvoju integracije električnih vozila u buduće energetske sustave. Škola uključuje predavanja i praktične primjere modeliranja, dizajniranja i optimiranja električnih vozila i vezane pametne elektroenergetske mreže, a studenti koji završe program biti će nagrađeni dodatnim ECTS bodovima. Detaljan program ljetne škole moguće je pronaći ovdje.

U prvom broju info-letka predstavljen je rad na strukturi i analizi toka snage električnog vozila proširenog dometa (EREV) - Chevrolet Volt-a, dok je sada predstavljen daljnji rad na optimizaciji EREV kontrolnih varijabli, analizi podataka ciklusa vožnje, utjecaju elektrifikacije transportnog sustava na tok snage i integraciju obnovljivih izvora energije na energetski sustav dubrovačke regije, te primjena modela u četiri faze na analizu kretanja osobnih vozila u Zagrebu.

Druga po redu i-RESEV radionica biti će održana na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u Zagrebu, u prosincu 2013. godine, s ciljem pomoviranja dosadašnjih rezultata i postignuća projekta. Radionica će okupiti predstavnike industrije, vlade i akademske zajednice, te sve zainteresirane u daljnji razvoj električnih vozila i obnovljivih izvora energije.

U siječnju 2014. godine očekuje se drugi sastanak Savjetodavnog odbora projekta na kojem će se raspravljati o rezultatima projekta i planovima za daljnju suradnju na istraživanjima u trećoj godini projekta.

 

Izvor: http://powerlab.fsb.hr/iresev/

Tags:     i-RESEV      letak      FSB      električna vozila      integracija električnih vozila      ICT      međunarodna ljetna škola      istraživanje      konferencija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?