Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Energetske zadruge - prema budućnosti zajedničkih dobara E-mail
Autor Zoran Kordić   
Četvrtak, 23 Svibanj 2013 23:16

Kako se na pravi način suprotstaviti pokušajima privatizacije prirodnih resursa? Na koji način stvoriti inkluzivno društvo i ostvariti gospodarski razvoj u harmoniji s prirodom?

Vrijeme je za drugačiji način upravljanja resursima od postojećeg. Društvo kakvo poznajemo danas bezglavo juri za profitom i u toj trci ne preza pred ničim. Vrijeme nas traži da se vratimo korak unazad i pronađemo prave ljudske vrijednosti – jednakost i zajedništvo.

Studenti filozofskog fakulteta su odgovor pronašli u direktnoj demokraciji, radnici škverova i tvornica u radničkom samoupravljanju, a prijatelji okoliša i stručnjaci energetike pozivaju na osnivanje energetskih zadruga. Svi ovi načini organizacije imaju zajedničku potrebu za mobiliziranjem ljudi i pozivaju na demokratičnost i razboritost u upravljanju zajedničkih materijalnih i prirodnih resursa. Ovakav način upravljanja razvija društveno odgovorno poslovanje i brigu za okoliš ne tražeći nužno i stvaranje profita.

Tri osnovna zamašnjaka održivog razvoja jesu skladni razvoj društva, okoliša i gospodarstva.

Hrvatska i dalje ima dobre izglede za okretaj prema održivom razvoju jer polazi sa višeg stupnja razvijenosti i relativno nižeg ekološkog troška pri čemu je velika prijetnja regionalna nejednakost. Ekološki otisak Hrvatske je već danas takav da trošimo resurse za dvije planete. Gotovo polovica tog otiska otpada na emisije CO2, najviše iz sektora energetike i proizvodnje hrane.

Kameno doba nije prestalo nestankom kamena. Trebamo li iscrpiti sva fosila goriva prije nego se okrenemo suncu i obnovljivim izvorima energije?

U takvoj situaciji, logično je da se okrenemo alternativnim izvorima energije koji su uz to još i obnovljivi. Hrvatska danas, da bi zadovoljila postavljene ciljeve prema Europskoj uniji, neminovno grabi prema većem korištenju obnovljih izvora energije. Iako je danas taj postotak još uvijek mizeran (manje od 2% u ukupnoj potrošnji električne energije, ne računajući velike hidroelektane), način na koji se on događa nije u skladu s održivim razvojem i poboljšanjem prilika za razvoj lokalnih zajednica. Uvozimo stranu tehnologiju i stranu opremu i tako izravno potkopavamo domaću industriju i ne zapošljavamo domaće stanovništvo. Mnogi stručnjaci se zato slažu da je budućnost održive energetike u mnogo malih, lokalno distribuiranih obnovljivih izvora energije koji, u vlasništvu lokalne zajednice, stvaraju izravno korist za tu zajednicu i unapređuju je.

Najveće promjene uvijek dolaze odozdo, a provode ih mobilizirani studenti, aktivna radnička klasa i građanske incijative.

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP Hrvatska) podržava i potiče udruživanje građana u energetske zadruge kroz projekt RES-coop-Croatia, kojeg provodi u suradnji sa Zakladom Heinrich Boell, Hrvatskim savezom zadruga, Zelenom akcijom i drugim partnerima. Dokaz da je udruživanje građana u zajedničke investicije u energetici moguće dolazi sa Krka i Ozlja. Energetska zadruga Krk i Energetska zadruga Lug su već sada sakupili veliki broj istomišljenika, koji zajedno žele investirati u solarne elektrane. Osim energije sunce, postoji potencijal i za investiranje u druge obnovljive izvore energije, kao što su drvna biomasa, bioplin ili male hidroelektrane.

Vrijeme je da se već danas okrenemo jedni drugima, a potom i obnovljivim izvorima energije. Zasada jedini poznati rizik od sunčeve energije je da, kad se jedan dan probudimo, Sunce više ne izađe. Dok god je tako, energetske zadruge imaju dobre šanse za uspjeh.

Tags:     energetske zadruge      održivi razvoj      okoliš      Sunce      obnovljivi izvori energije      emisije CO2
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?