Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Peticija za ukidanje kvota za integrirane fotonaponske sustave do 30 kW u Hrvatskoj E-mail
Autor Edo Jerkić   
Srijeda, 20 Veljača 2013 22:56

ZelenaEnergija.org i Obnovljivi.com organizirali su potpisivanje peticije za ukidanje kvota za integrirane fotonaponske sustave snage do 30kW. Ovaj sektor prepoznali smo kao perspektivni i brzo rastući sektor gospodarstva koji omogućava značajno zapošljavanje lokalne radne snage uz potencijal za značajno sudjelovanje u ostvarivanju energetske neovisnosti zemlje. Stoga pozivamo na ukidanje kvota za male sustave koje financiraju hrvatski građani, a izvode i projektiraju hrvatske tvrtke.

Republika Hrvatska obvezala se ostvariti 20% udjela u ukupnoj energetskoj potrošnji iz obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Danas od 14% potrošene energije koja nastaje iz obnovljivih izvora većinu čine velike hidroelektrane izgradene i prije 50 godina. Udio proizvedene energije iz drugih obnovljivih izvora manji je od 2%, od čega se udio iskorištene energije Sunca računa u promilima. Uz sve to Hrvatska uvozi veliku količinu relativno skupe električne energije iako bi istu mogla nadomjestiti proizvodnjom iz fotonaponskih elektrana.

U proljeće 2012. godine u Hrvatskoj je drastično smanjen iznos otkupne cijene električne energije iz fotonaponskih sustava, čime nastojimo pratiti svjetske trendove. Istim potezom izgradnja malih fotonaponskih sustava snage do 30kW postala je neisplativa onima koji za njihovu izgradnju žele podići kredit, te su na taj način građani prisiljeni ulagati vlastita sredstva.

No unatoč jasnom i nedvojbenom interesu gradana da vlastita financijska sredstva i štednju ulože u posao i tehnologiju kojoj vjeruju, kvote za sklapanje ugovora o otkupu električne energije za male fotonaponske sustave do 30 kW koče takva ulaganja. Koliko zapravo ovakav odnos institucija frustrira potencijalne ulagače i tvrtke koje se bave fotonaponskim tehnologijama možete iščitati iz reagiranja koja su pristigla nama i našim kolegama s ZelenaEnergija.org:

 

Upravo ovakve reakcije i upiti čitatelja razlog su zašto vas pozivamo da nam se pridružite u pozivu Ministarstvu gospodarstva i ostalim nadležnim institucijama da se ukinu kvote za prikljucak fotonaponskih sustava do instalirane snage od 30 kW. Nedvojbena je činjenica da bi ta mjera pokrenula mahom vlastita ulaganja koja mogu otvoriti značajan broj novih radnih mjesta u projektiranju, instalaciji te prodaji i marketingu fotonaponskih tehnologija. Na tu činjenicu moramo skrenuti pozornost onih koji odlučuju hoće li se takva ulaganja ostvariti. Također, fotonaponski sustavi su ulaganje u budućnost i zalog dugoročno stabilnijih i jeftinijih cijena električne energije.

Kome se šalje peticija?

Svim nadležnim institucijama i osobama. Sadržaj i primatelje pisma pogledajte ovdje »

Gdje potpisati peticiju?

O V D J E !

Organizatori peticije su:

A peticiju podržavaju i:

Tags:     peticija      fotonapon      solar      integrirani fotonaponski sustavi      razvoj
 
Komentari (4)
Odgovor: cijena otkupa?
4Srijeda, 06 Ožujak 2013 10:23
E J
Ništa, međutim ako budu tvrdili da je to zbog prevelikih troškova to će biti običan alibi i medijski spin, a ne realno stanje stvari.

S druge strane, ako vlada to želi i ima snage napraviti, neka već jednom i napravi. Jer lutanje koje oni iskazuju u svojim željama da nešto naprave je najveći uzrok stanja u društvu. Problem fotonapona i obnovljivih općenito je da su stvorili paušalno tržište koje nema svoju jasnu viziju i kontinuitet, nego na istome od donošenja prvih pravilnika vlada kontinuirana stihija i nesigurnost. Između ostaloga, ta činjenica direktno utječe i na otkupne cijene - jer iste na uređenom tržištu električnom energijom mogu biti manje, s obzirom da je povjerenje investitora veće, a isto tako i mogućnosti planiranja poslovanja za projektante, izvođače, proizvođače, itd.

I dok god uvozimo električnu energiju, pa i primarnu energiju, do tog trenutka je vrlo neozbiljno izjavljivati da su elektrane na domaće izvore, koje zapošljavaju domaću radnu snagu, skupe.
cijena otkupa?
3Srijeda, 06 Ožujak 2013 08:17
Zoran
Što će spriječiti Vladu RH odnosno Ministarstvo da smanji cijenu otkupa, skrati rok subvencioniranja ili ukine subvencije u konačnici zbog prevelikih troškova?
kvote
2Subota, 23 Veljača 2013 18:36
Tončica
Draga Vlado,
slobodno možete ukinuti kvote, ionako će se pobrinuti razni referenti u HEP-u i HROTE-u pa kasnije i ispitivači kvalitete energije da posao ide kao da kvote postoje.
Stručno objašnjenje zašto možemo ukinuti kvote za male FN elektrane
1Četvrtak, 21 Veljača 2013 10:06
Živko Škevin dipl.ing.el.
ZAŠTO SE MOŽE UKINUTI KVOTA
ZA FN ELEKTRANE DO 10KW


S obzirom na veličinu našeg sustava možemo bez problema instalirati malih FN elektrana ukupne snage 1.000 MW što je oko 25-30% snage u trenutku kada one proizvode električnu energiju.

Izgradnja 1.000MW malih 10kW elektrana podrazumijeva ugradnju na preko 100 000 krovova za što se otvara potencijalno veliki posao a time i nova zapošljavanja.

Za ovu izgradnju biti će potrebno između šest i deset godina što znači da cijena struje zbog njih ne bi trebala rasti godišnje više od 4%.


PREDNOSTI

1. Njihova proizvodnja nastaje na mjestu i u vremenu kada je najviše trebamo
- što znači da za tu energiju izravno smanjujemo gubitke u prijenosu i distribuciji (3+6)%
- proizvodnja nastaje upravo kada su dnevne i godišnje špice potrošnje najveće i kada je cijena struje u sustavu najveća

2. Ne trebamo ulagati dodatna sredstva u regulaciju sustava kao ni u izgradnju prijenosne i
distributivne mreže.

3. FN elektrane općenito poboljšavaju naponske uvjete u mreži.

4. Cijena izgradnje sustava bez dokumentacije se spustila ispod 2.000 EUR/kW, a izgradnja
se potiče putem raznih EU fondova.

5. Na ove krovove će se instalirati i 250 MW solarnih kolektora za zagrijavanje potrošne tople
vode, što ima efekt kao da smo izgradili besplatno termoelektranu na ugljen snage 250MW
sa besplatnim ugljenom.

6. Velike uštede ispuštanja CO2 u okoliš.

7. Smanjena ovisnost o uvozu.

8. Nakon ugovornog roka od 14 godina država otkupljuje energiju po prosječno prodajnoj
cijeni.

9. Zapošljavanje i pokretanje malih i srednjih poduzeća kroz duže vrijeme.

ZAKLJUČAK

Nema opravdanja da se postavljaju kvote za male FN elektrane do 10kW dok se ne dosegne 1000MW. Izgradnja 100.000 malih FN elektrana je golem posao kojega ne smijemo propustiti.

Elektromix d.o.o.
Živko Škevin dipl.ing.el.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?